nb_u49 Cosby

Forskare tar avstånd från Cosby

Rykten om sexuella övergrepp har tvingat bort komikern Bill Cosby från universitetsvärlden där han har varit aktiv sedan sin egen skoltid.

4 december 2014 av Carsten Nymann

Komikern Bill Cosby har tvingats dra sig tillbaka från en inflytelserik post som styrelsemedlem på det amerikanska Temple University i Philadelphia.

Det officiella versionen är att den 77-årige Cosby själv har tagit beslutet, för att inte påverka universitetets rykte negativt efter det att komikern har anklagats för sexuella övergrepp.

Cosby har suttit i universitetets styrelse i 30 år och var själv student där som ung.

Cosby-universitet grundat av inbördeskrigshjälte

Temple University grundades 1884 av inbördeskrigshjälten, baptistprästen och advokaten Russell Conwell.

I dag är universitetet framförallt känt som en av USA:s största plantskolor för professionella akademiker som advokater, läkare, apotekare, tandläkare och arkitekter.

Cosby betalade sig undan åtal 2005

Under veckan som gått kom det fram att Cosby har fått sin första riktiga åtal på halsen, efter att flera kvinnor har trätt fram och berättat att de har utsatts för sexuella övergrepp.

Enligt uppgift hade en kvinna vid namn Andrea Constand i en stämning 2005 hittat ett dussintal drabbade kvinnor, men ärendet lades ner efter en förlikning och nådde aldrig rättegång.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: