Inuit

Inuiter fick C-vitaminer från djurinälvor

Inuiter hade ingen direkt tillgång på färsk frukt och grönt. I stället åt de djurinälvor som också innehåller det livsviktiga C-vitaminet.

14 december 2016

På 1500-, 1600- och 1700-talet drabbades sjömän ofta av skörbjugg.

Sjukdomen gav dem blodbrist med hudblödningar, trötthet, viktminskning och så mjukt tandkött att tänderna lossnade.

[>> Vill du resa långt upp i norr? Följ med på expedition till Svalbard!](http://bonnierexpeditions.se/tours/svalbard/)

Skörbjugg orsakas av brist på C-vitamin, som vi får från frukt och grönt som inte fanns på havet.

Inuiter överlevde på tarmar och magar

Inuiter på Grönland överlevde trots att de inte åt frukt och grönt.

De skaffade sig det livsviktiga vitaminet genom att äta inälvor, till exempel renmagar och riptarmar.

Nästan alla djurarter lagrar C-vitamin i magen och tarmarna, så inuiterna hade en outtömlig källa till vitaminet.

INÄLVOR ÄR FULLA AV VITAMINER

? LEVER: Innehåller B-vita minet folsyra, som bygger upp arvsmassan, samt A- och C-vitaminer. ? Hjärta: Innehåller B-vitaminer och mineralerna kalium, fosfor, järn och selen. ? Njure: Innehåller A- och B- vitaminer och mineraler som kalium, fosfor, järn och zink.

Läs också

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: