Punk gives finger

Varifrån kommer fuck-fingret?

Många visar långfingret när de är arga. Varför är det så?

24 oktober 2012

Det är inget nytt påfund när vi försöker att förnärma någon eller visa vår vrede genom att peka med långfingret. Gesten är nämligen mer än 2000 år gammal och var känd av de gamla romarna, som kallade långfingret "det skamliga fingret".

Romarnas ord för det vi i dag kallar att ge fingret var "digitus impudicus". Mycket tyder på att det provocerande fingret glömdes bort under medeltiden, då den katolska kyrkan med sina konservativa värderingar härskade. Det spretande fingret överlevde dock, och handtecknet kom troligen till USA med italienska immigranter.

Tecknet dokumenterade första gången i USA 1886, då baseballaget Boston Beaneaters fotograferades bredvid motståndarlaget New York Giants. Bostonspelarna visade nämligen fingret för kameran.

Kända tecken byter betydelse

Flera kända tecken betyder något helt annat i andra delar av världen.

*Tummen upp *På de flesta ställen i västvärlden betyder en uppåtvänd tumme "allt ok", men i några delar av Sydeuropa, Mellanöstern och Asien är gesten anstötlig och betyder i stället "sitt på den".

*Underarmsstöt *I flera sydeuropeiska länder betyder den falliska underarmsstöten något i stil med ”dra åt helvete”, medan samma gest i England används som ett grovt uttryck för sexuell uppskattning.

V-tecken **V-tecknet ses som ett seger- eller fredstecken. I England har det en negativ variant, där handen är vänd inåt, vilket betyder "bedragen".**********

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: