Masada

Varför begår människor kollektivt självmord?

Kollektiva självmord har förekommit i varje fall sedan år 73 e Kr. Varför inträffar de?

Massjälvmord kan utlösas av desperation inför utsikten till ett liv i fattigdom och skuldsättning eller förtryck och livslång fångenskap.

Det senare var bakgrunden till historiens första kända kollektiva självmord som ägde rum på bergsfästningen Masada vid Döda havet i det som nu är Israel. För att efter en tvåårig belägring inte bli offer för romerska soldater begick cirka 1000 judar självmord år 73 e Kr.

År 2009 begick över 1500 fattiga indiska bönder självmord i desperation över misslyckad uppfödning och bottenlös skuldsättning.

De mest omtalade fallen av kollektivt självmord de senaste 30 åren har varit religiöst betingade handlingar. Självmorden sker ofta på uppmaning eller befallning av en karismatisk ledare av en fanatisk sekt, som kan ha inspirerats av domedagsprofetior i till exempel Bibeln.

Det mest omtalade exemplet är medlemmarna av Folkets Tempel, som 1978 under ledning av Jim Jones hade förskansat sig i ”Jonestown” i ett djungelområde i Guyana i Syd-amerika, medan de väntade på att få komma till en annan och bättre planet.

När amerikansk polis skulle undersöka lägret efter misstankar om skatteflykt, utbröt skottlossning, och de flesta kultmedlemmarna lydde Jim Jones order och tog gift. 914 personer dog.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: