Därför är du överdrivet självsäker

Så dåligt är det med FÖR bra självkänsla

Uppfattar du INTE dig själv som en av de mest självsäkra personerna här i världen? Då är du i själva verket öppen för att lära dig nya saker.

22 mars 2016 av Sarah Stilling Skrivergaard

Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump är kanske ett arketypiskt exempel på en person med alltför stort självförtroende. Men du gör inte dig själv någon tjänst om du lutar dig tillbaka och tror att du är världsmästare.

För du blir faktiskt dummare av det.

Överdrivet självförtroende låser fast din intelligens

Ett amerikanskt forskarlag från bland annat Washington State University har undersökt överdrivet självförtroende. Det visar sig att denna egenskap hänger ihop med hur man uppfattar sig själv och sin intelligens. Det framgår i en vetenskaplig artikel som sammanfattar tre studier i ämnet.

Forskarna undersökte hur försökspersoner uppfattade sin intelligens – som föränderlig eller fast. De personer, som uppfattade sin intelligens som fast och oföränderlig visade upp ett överdrivet självförtroende i ett flervalstest. Och tvärtom var de som såg sin intelligens som en föränderlig entitet mer realistiska när det gällde deras förmåga och prestationer.

Överdrivet självförtroende är problematiskt

Tidigare forskning har visat att läkare är en av de fackgrupper, som lider av överdrivet /överskattat? självförtroende. Enligt Joyce Ehrlinger – en av forskarna bakom studierna – är mindre doser av överdrivet självförtroende nyttigt. Men i det långa loppet är det mer gynnsamt att acceptera sin okunskap (Talar man om kunskap eller intelligens?)

– Vi vet att överdrivet självförtroende hindrar personer från att bli klokare. Du måste förstå och erkänna vad du inte vet för att verkligen kunna lära, säger Joyce Ehrlinger till Science Daily.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: