myth 10 parking

Myt 10: "Män är bättre på att fickparkera"

De flesta män anser att de är bäst på att manövrera bilen snabbt och säkert in till trottoaren. Forskning visar att det ligger något i det.

28 augusti 2013 av Carsten Nymann

SANT

De flesta män anser att de är bättre än hustrun på att fickparkera. Nu är det vetenskapligt bevisat att de flesta av dem har rätt.

Män parkerade snabbare och mer exakt

År 2010 satte Claudia Wolf vid Ruhr-universitetet i Tyskland 30 kvinnor och 35 män bakom ratten i en Audi A6 och bad dem fickparkera mellan två parkerade bilar. Försöket visade att män i genomsnitt utförde manövern 40 sekunder eller nästan 50 procent snabbare än kvinnorna. Männen parkerade dessutom mer exakt, så att Audin hamnade bättre i förhållande till andra bilar och trottoarkanten.

För att finna orsaken till männens överlägsna parkeringsförmåga testade forskarna försökspersonernas rumsuppfattning. Man fick i uppgift att vända och vrida en figur inne i huvudet för att se om den passade in i en bestämd form. Det var en uppgift som männen klarade markant bättre än kvinnorna, vilket kan bidra till att förklara skillnaden i könens parkeringstalanger.

Brist på självförtroende

Claudia Wolfs undersökning visar dock också att kvinnorna inte hade särskilt stor tilltro till sina egna parkeringstalanger, och det kan i sig vara en del av orsaken till deras dåliga prestationer.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: