nb_u32 gave

Ge presenter du själv önskar dig

Glöm allt om önskelistor och köp i stället en present som du själv skulle vilja få. Det gör ditt förhållande till mottagaren närmare, visar ny undersökning.

6 augusti 2015 av Malene Breusch Hansen

Nästa gång du ska köpa en födelsedagspresent ska du inte tänka på vad mottagaren önskar sig – du ska hellre köpa något som du själv gärna skulle vilja ha, och som återspeglar dina egna intressen. Det gör nämligen att du får ett mer nära förhållande till mottagaren av presenten.

Så lyder slutsatsen av en ny undersökning från Simon Fraser-universitet i British Columbia, Kanada, skriver Huffington Post.

Egna intressen knyter nära band

Forskarna har kommit fram till det överraskande resultatet genom att genomföra sex olika försök med totalt över 1?500 deltagare.

I ett av försöken skulle deltagarna välja en låt på iTunes till en person de var nära – antingen en låt som de menade sa mycket om sig själva, eller som återspeglade mottagarens intressen.

De som mottog en låt som givaren hade valt utifrån sina egna intressen menade att de var känslomässigt närmare givaren än de som hade fått en låt som var utvald att passa speciellt dem.

Givaren känner också ett närmare band

Men detsamma visar sig också gälla åt andra hållet.

I ett annat försök skulle deltagarna välja ett kort till sin mamma på mors dag. Några hittade ett kort som passade deras egen personlighet, medan andra valde kort som visade hur mycket de visste om sin mamma, och vad hon tycker om.

De som valde ett kort med sig själv i tankarna kände sig efteråt närmare sin mot än de som hade valt ett kort uteslutande utifrån moderns intressen.

Förvånar forskarna

Forskarna är själva något överraskade över resultaten, eftersom vår spontana intuition säger att vi ska välja en present utifrån den person som ska få den.

“Men folk tar ofta fel när de ska förutsäga vad som är bäst för sig själv och andra", säger Lauren Human, som är en av forskarna bakom undersökningen, till Huffington Post.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: