Dansefest

Därför älskar vi att festa

Fest är nära förknippat med dans. Och det är en av de främsta anledningarna till att vi människor älskar fester som en form för att umgås.

17 augusti 2016 av Babak Arvanaghi

Dansa eller dö!

Det låter väl våldsamt, men för våra förfäder kan det ha varit sant. För den tidiga människan var dans en kommunikationsform som skapade samhörighet och höll ihop folk.

Att dansa är en instinktiv handling hos de flesta människor. Detta visar sig bland annat när bebisar, ibland så små som i bara fem månader gamla, rör sig i takt när de hör musik.

Gener skapar dansare

I dag är dansen inte lika avgörande för vår överlevnad, men den betyder mycket för vårt välbefinnande.

För ett par år sedan upptäckte forskare varför män blir bra dansare.

En studie visar att personer med en förkärlek för dans har två gener som också kan kopplas samman med att personerna är bra på att kommunicera. Icke-dansare saknar dessa gener. Utöver det har dansarna högre nivåer av serotonin vilket innebär att de i allmänhet är gladare.

Antropolog Dimitri Xygalatas från University of Connecticut, USA, säger till Science of Us att dans skapar samhörighet som kulminerar i extatiska upplevelser.

Liknar religion

Xygalatas jämför dansen med religiösa sammankomster, där en präst får människor att hamna i trans och publiken att utföra samma rörelsemönster eller röra sig i samma takt. I dansens värld är prästen bara utbytt mot exempelvis en DJ eller ett rockband.

Hans teori stöds av forskning som visar att dansande festdeltagare uppnår en hög grad av kollektiv känslomässig glädje när de dansar.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: