armstrong liar

Armstrong var en dålig lögnare

Cyklisten Lance Armstrong avslöjade sig själv i en tv-intervju.

3 januari 2014 av Erik Wied

Lance Armstrong blev avstängd från cykelsporten på livstid och fråntagen alla sina sju Tour de France-titlar 2012 på grund av doping. Tidigare hade han i åravis benhårt hävdat sin oskuld. Men faktiskt var det länge tydligt att han ljög om man visste vad man skulle titta efter.

Armstrongs lögn är uppenbar

Forskarna har i dag stort kunnande om de små tecken som avslöjar att en person inte talar sanning. Det är tydligt i en tv-intervju från 2005, där Lance Armstrong blir direkt konfronterad med anklagelserna. Han förnekar allt, men enligt lögn-experten Phil Houston levererar han inom loppet av två minuter inte mindre än 25 klassiska tecken på att han ljuger. Till exempel förnekar han endast en gång direkt att han skulle vara dopad – de övriga gångerna där Armstrong tror att han förnekar gör han det endast indirekt genom att till exempel säga: "Varför skulle jag ha gjort det?". Enligt Phil Houston vill folk som faktiskt är oskyldiga typiskt förneka mer direkt.

Glädjen med att bedra

Vid två tillfällen kan man även observera det som forskarna kallar “duping delight”, bedragarglädje. Det vill säga att lögnaren omedvetet ler vid tanken på att han kommit undan med sin lögn.

Se intervjun och läs analysen här

Läs även Illustrerad Vetenskaps artikel "Kroppen avslöjar lögn" i nummer 2/2014.

Prenumereranter på Illustrerad Vetenskap kan läsa artikeln online genom att klicka på knappen nedan.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: