Nisser

Är jultomte och tomte samma sak?

Man kallar ju ibland jultomten för tomte, men är han verkligen en tomte?

9 december 2010 av Lars Thomas

Jultomten är faktiskt absolut inte någon tomte. Tomtarna har funnits betydligt längre i berättelser än jultomten. De är ursprungligen gamla nordiska husgudar – små män som bodde på bondgårdarna, i stall och lador, där de tog sig an djuren och såg till att det växte bra på åkrarna – märk väl, om man behandlade dem ordentligt och med respekt. Gjorde man inte det, drog sig inte tomtarna för att byta ut sina goda gärningar mot olyckor av alla de slag.

Historierna om tomtarna har sedan spridit sig till alla delar av världen, blandt annat med utvandrare, som har tagit sitt hemlands historia och folklore med sig till sitt nya land. Det finns historiker som anser att det är tomtarna, skäggiga män med luva, som i någon mån har gett inspiration till de tecknare som på 1800- och 1900-talet gav jultomten det utseende som vi är vana vid i dag.

Det är oklart, när tomtarna fick rollen som jultomtens medhjälpare, tomtenissarna, men det är i varje fall säkert att den danska konstmålaren Constantin Hansen vid en julfest i Rom i 1836 presenterade dem på detta sätt. Sedan dess tycks de i stort sett ha lämnat sina bondgårdar och fått arbere i jultomtens verkstad.

I engelska och amerikanska jultraditioner är tomtenissarna dock i stort sett okända. Enligt dessa får jultomten typisk hjälp av små grönklädda alfer.

Källor: www.littlepeople.net Nationalencyklopædien dk.wikipedia.org

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: