Slå huvudet mot skylt

Skylt slår omkull man

Enligt Einsteins relativitetsteori är nästan all rörelse relativ. Därför kan det lika gärna vara så att skylten slår omkull mannen, som att mannen springer in i skylten.

3 november 2015 av Rune Birkvad og Babak Arvanaghi

I videoklippet ovan springer en man med huvudet först rakt in i en skylt. Eller är det skylten som slår omkull mannen?

Det gör ont i huvudet att springa in i en skylt med huvudet först. Och om du frågar Isaac Newton gör det lika ont på skylten som det gör på personen som springer in i den. Den premissen godkände Albert Einstein, men däremot ifrågasatte han om mannen springer in i skylten eller om skylten slår till mannen.

Det handlar om relativitet

Föreställ dig att du åker med ett tåg i 100 kilometer i timmen. Och att du kastar en boll med en hastighet på 20 kilometer i timmen. Hur snabbt skulle då bollen flyga genom luften?

Det beror på vem du frågar skulle Einstein ha svarat. För dig själv inne i vagnen skulle det se ut som om bollen rör sig i 20 kilometer i timmen. Men för en person som stod utanför och tittade in genom fönstren på tåget skulle det se ut som om bollen rör sig i 120 kilometer i timmen. Det vill säga tågets hastighet plus den hastighet du kastar bollen med.

Men en person i rymden kan se jorden kretsa runt solen samtidigt som han ser bollen kastas. Då ska jordens hastighet runt solen tas med i beräkningen.

Relativ rörelse

Samtliga tre åskådare uppfattar dock att det är de som står stilla.

Men i verkligheten rör alla tre sig. Det innebär att allting rör sig i förhållande till något annat – det kallas relativ rörelse.

Därför är det också svårt att bedöma om mannen springer in i skylten eller om skylten flyger rakt på mannens huvud. För vem av de två är det egentligen som befinner sig i rörelse?

Att det ändå är mannen som springer in i skylten och inte tvärtom beror på att han accelererar. Hans hastighet förändras för alla åskådare – oavsett om de befinner sig i rymden eller ej – medan skyltens hastighet är oförändrad.

Läs mycket mer om Albert Einstein och relativitetsteorin

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: