Relativitet Tjernobyl

Därför slår geigermätarna i taket i Tjernobyl

Klickljuden från geigermätare ökar sin frekvens när de kommer nära platser som Tjernobyl. Det hade de inte gjort utan Einstein.

18 november 2015 av Rune Birkvad och Babak Arvanaghi

Geigermätarna jobbar fortfarande för högtryck i Tjernobyl – och människor undviker fortfarande området, vilket framgår av det här videoklippet.

Tjernobyl, Fukushima, Sellafield och Franska Polynesien är exempel på platser där raioaktiv förorening får geigermätarna att arbeta för högtryck. När de små apparaterna som kan mäta radioaktivitet kommer i närheten av de här platserna ökar klickhastigheten, vilket bland annat beror på Einsteins relativitetsteori.

Klickljud kommer från partiklar

Geigermätarnas klickljud kommer från olika partiklar och cirka var fjärde klickning kommer från myoner – minimala partiklar med en livstid på en miljondels sekund.

”Det kommer hela tiden in partiklar i vår atmosfär, men när de stöter ihop med något 20 kilometer upp i vår atmosfär bildas myonerna”, förklarar Benny Lautrup, professor emeritus i partikelfysik vid Niels Bohr-Institutet i Köpenhamn.

Partiklar i hög fart lever längre

Men att myonpartiklarna överhuvudtaget träffar jorden borde egentligen vara omöjligt. Deras korta livstid borde ta kål på dem långt innan de når våra geigermätare.

”De rör sig med en hastighet som är nära ljusets. Därmed sker det en tidsförlängning och därför träffar myonerna jordytan”, förklarar Benny Lautrup, Han hänvisar till att tiden går långsammare för objekt i rörelse, något Albert Einstein förutsade i sin relativitetsteori.

Myonerna färdas alltså inte bara med en halsbrytande hastighet: Deras livstid förlängs dessutom i förhållande till oss människor och därmed kan myonerna färdas 20 kilometer på mindre än en miljondels sekund.

Läs ännu mer om Albert Einstein och relativitetsteorin

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: