Svavel

Svavel: Gult och användbart

Skunkar har grundämne nummer 16, svavel, att tacka för sitt försvarssystem - men svavel är också essentiellt för alla levande organismer.

23 november 2014 av Lars Thomas och Anders Bruun

Namn: Svavel – efter sanskritens sulvere eller latinets sulfurium Atomnummer: 16 Kemisk symbol: S

Svavel är en gulaktig icke-metall som har varit känd sedan forntiden och därför har gamla namn på en stor del av världens språk.

Svavel är det 16:e grundämnet i det periodiska systemet och lite av en kameleont: Svavel existerar nämligen i över 30 olika former.

Läs mer om periodiska systemet.

Vad används svavel till?

Alla levande organismer behöver svavel och det gäller i hög grad även människor, eftersom svavel är en beståndsdel i aminosyran metionin, som människan inte kan leva utan.

Utöver sina positiva effekter har svavel också en fantastisk förmåga att bilda illaluktande kemiska föreningar. Om något luktar dåligt i naturen är svavel garanterat inblandat. Skunkar har alltså tre olika svavelföreningar att tacka för sitt försvarssystem.

Svavel är avgörande för världsekonomin

Svavel ingår i många olika svavelföreningar, framförallt svavelsyra, i otaliga industriella processer och spelar en avgörande roll för världsekonomin. Ett lands utvecklingsgrad kan "avläsas" i dess produktion och förbrukning av svavelsyra.

Se video: Svavelgruvorna på vulkanen Kawah Ijen, Indonesien

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: