Det periodiske system helium ballon

Helium: Det lätta grundämnet

Dagens grundämne i det periodiska systemet är helium, universums näst lättaste grundämne, som är så lätt att det kan lyfta enorma luftskepp och ballonger.

24 november 2014 av Lars Thomas och Anders Bruun

Namn: Helium – av grekiskans Helios. Atomnummer: 2 Kemisk symbol: He

Helium är en färglös och luktlös gas som har den ovanliga äran att ha upptäckts på solen innan den upptäcktes på jorden.

Helium har troligtvis spelat en roll i utvecklingen av lufttrafiken som vi känner den i dag, då USA som är världens största producent av helium under 1920-talet och 1930-talet inte ville sälja helium till Tyskland.

Det tvingade dem att fortsätta använda brandfarligt väte i sina zeppelinare, och efter katastrofen 1937, då zeppelinaren Hindenburg fattade eld under landningen, insåg man att framtidens kommersiella lufttrafik i alla fall inte låg i den riktningen.

Vad används helium till?

Helium används till en lång rad ändamål, inte minst som ett medel att bära: Eftersom helium har en lägre densitet än luft kan det pumpas in i luftskepp och luftballonger och lyfta dem.

Väte är förvisso ännu lättare men till skillnad från helium är väte ytterst brandfarligt och därmed inte säkert som bärgas - vilket Hindenburg-katastrofen visade.

Video: Kan helium lyfta en man från marken?

Läs mer om periodiska systemet.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: