Ljus värmer din mat och ser in i din kropp

INTERAKTIVT SPEKTRUM:Ljus är både de mikrovågor som värmer din lasagne i mikrovågsugnen och den röntgenstrålning som genomlyser din kropp på sjukhuset. Här får du koll på de olika formerna av ljus i vårt klickbara elektromagnetiska spektrum.

Det elektromagnetiska spektrumet beskriver ljusets många skepnader

Till vardags används ordet ljus om den elektromagnetiska strålning som vi kan se. Men hela det elektromagnetiska spektrumet, från radiovågor till gammastrålning, är ljus som rör sig i vågor med samma hastighet.

Ljuspartiklar med stor energi skapar ljusvågor med korta våglängder som exempelvis gammastrålning och röntgenstrålning, medan partiklar med låg energi har långa våglängder, som exempelvis radiovågor och mikrovågor.

De elektromagnetiska vågorna har revolutionerat det sätt som vårt moderna samhälle fungerar på och de används i dag i teknik som för många är oumbärliga i vardagen.

Klicka dig runt i det elektromagnetiska spektrumet och lär dig mer om våglängder och ljusets många användningsområden:

INFO: Våglängden är avståndet mellan vågtopparna när ljuset rör sig – exempelvis kan våglängden vara så lång som ett hus är högt eller så kort som bredden på en atomkärna.


Blixtakademin om ljus

Vill du veta mer om vad ljus är? Ta en lektion i vår serie Blixtakademin.

Uv-ljus dödar bakterier

Ultraviolett ljus har en väldigt kort våglängd och kan därför tränga in även i mikroskopiska bakterier - och döda dessa. Läs mer om att desinficera med ljus i bår artikel:

Utan ljus skulle du inte existera. Solens strålar är förutsättningen för allt liv på jorden, eftersom växter lever av solljus och människor och djur lever av växterna. Men ljus är så mycket mer än det vi kan se. Radiovågor, som används i mobiltelefoner och radio, är till exempel också ljus. Ljuset är så viktigt i vår vardag att FN har utnämnt 2015 till ljusets år. LjusLjus Läs hela artikeln