lydrekorder top

Från meteorit till tysta rum: De tre högsta och lägsta ljudrekorden

En nytt världsrekord i tysthet skickar ned ljudskalan långt ned på minus. Tystnaden i världens tystaste rum är så förlamande att du mår dåligt av att vistas där för länge. Vi berättar om de högsta och lägsta ljuden som människan har upplevt.

10 maj 2016 av Rikke Jeppesen

Mesta och minsta ljudet: Meteorit & vakuum

? Tunguska-meteoriten: Tunguskaexplosionens öronbedövande smäll hördes 1 000 kilometer bort den 30 juni 1908. Smällen över området Tunguska i Ryssland skickade ljudskalan upp på 300-315 decibel.

Forskare menar att det extremt höga ljudet härstammar från explosionen av en liten komet eller asteroid 5-10 kilometer över jordens yta.

Ljudvågen var enligt uppgift så våldsam att den slog omkull människor flera hundra kilometer från Tunguska.

? Vakuum: När filmer som Star Wars och Alien visar explosioner och mullrande rymdskepp i rymden borde inga ljud höras.

Rymden är nämligen ett vakuum och det innebär att det är tomt på luft. Utan luft eller ett annat media att fortplanta sig i kan ljudvågor inte breda ut sig.

Därför finns det inga ljud i rymden, utan bara en tystnad som är så heltäckande att den kan få din hjärna att börja ljudhallucinera, så att du hör saker som inte finns. Den förlamande tystnaden kan faktiskt driva dig till vansinne.

Andra plats i ljud: Jordskalv och luftens ljud

? Jordbävning: En jordbävning, som når upp till 5,0 på Richterskalan gör sprickor i jorden, får byggnader att rasa och skapar ett våldsamt oljud som gör att ljudskalan når 235 decibel.

Om du har sådan ofattbar otur att du fångas i epicentrum kan det intensiva oljudet och vibrationerna döda dig långt innan du krossas av en tegelvägg eller en skorsten,

? Brownska rörelser: Här på jorden går det inte att få ned ljudrekordet längre ned än en tystnad på -23 decibel.

Det enda ljudet på den nivån är de så kallade brownska rörelserna som är det ljud som stillastående luft avger när luftpartiklarna rör sig.

Den senaste tysthetsrekordet, som uppnåddes i Microsofts ljudlaboratorium, närmar sig därför den fysiska gränsen för hur tyst det kan bli på jorden.

Tredje plats i ljud: TNT-bomb och ljuddött rum

? TNT-bomb: Om du står mindre än 100 meter från nedslagsplatsen för en bomb en styrka motsvarande ett ton TNT (trotyl) träffas du av en ljudnivå på 210 decibel.

Vibrationerna vid den ljudnivån är så intensiva att du kan dö av dem.

De skakar dig till döds.

? Tysta rum: Ljudingenjörer och akustikexperter från Microsoft jublade i extas när de slog det tidigare ljudrekordet i oktober 2015 och satte ett nytt världsrekord i tystnad på -20,6 decibel.

När ljudskalan rör sig nedåt anpassar hjärnan sig till den intensiva tystnaden och då upplevs kroppens ljud plötsligt extremt höga och obehagliga; exempelvis hjärtslagen eller blodet som pulserar. Du kan fullständigt tappa orienteringen om du befinner dig för länge i Microsofts tysta rum.

Rummet - som är världen tystaste plats - uppnår sin tystnad bland annat på grund av specialdesignade kilar på samtliga väggar.

Stig in i världens tystaste rum där ljuden försvinner

Nasa tränar astronauter i dem och Harley-Davidson letar sig fram till rätt vrrroooommm för sina motorcyklar där inne. Följ med in i det ljuddöda rummet där tystnaden är allomfattande:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: