Narcos

Hollywood bygger på lögner

Filmmakare trotsar fysiken, fysiologin och andra vetenskaper när de överväldigar oss med till exempel skottlossning under vatten och exploderande bilar.

1 februari 2016 av Karine Kirkebæk

Som publik förväntar vi oss att bli överväldigade och underhållna när vi sätter oss biostolarna. Men vi blir mer än så – vi blir dessutom lurade rent vetenskapligt.

Exploderande bilar

Enligt Hollywood krävs det bara ett pistolskott eller en kollision, för att du ska vara säker på att bilen exploderar. Men i verkligheten kan ett skott i bensintanken eller en frontalkrock inte få en bil att explodera.

Bensin självantänder först vid temperaturer på 246–280 grader celsius eller om den kommer i närheten av en låga. Och en kula från en pistol eller en hård smäll ger ingetdera.

Ta en lina mjölkpulver

Man ser ofta filmkaraktärer med ett eskalerande drogmissbruk – droger som de intar genom näsan.

Det skulle förstås ge svåra arbetsförhållanden för filmteamet om skådespelarna var tvungna att ta riktigt kokain. I stället är mjölkpulver ett populärt substitut.

Det har samma konsistens som kokain – men ingen effekt. Om skådespelaren är laktosintolerant kan B-vitamin i pulverform vara en lösning.

Skottlossning under vatten

Filmens hjälte har trillat i vattnet och nu viner kulorna kring öronen på honom, när boven står kvar på båten och skjuter mot honom. Men i själva verket är det ganska tryggt att befinna sig i en sådan situation.

Den norske fysikern Andreas Wahl skjuter sig själv under vatten.

En pistol fungerar i vatten, eftersom patronhylsan är vattentät och kan antändas i vätan. Men vattnet bromsar in kulan, eftersom vatten är 800 gånger tyngre och därmed utgör ett mycket större motstånd än luft.

Ljud du tror att du hör

På barer i filmer kan allt hända. Och sannolikheten att man får en glasflaska i huvudet är stor. Som tur är leder det inte till några allvarliga skador, eftersom flaskorna är gjorda av socker eller glukossirap.

Fördelen med socker som material är att det krossas på samma sätt som riktigt glas. Se hur du gör en egen sockerflaska här.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: