Varför förångas vatten inte genast på en varm kokplatta?

När man spiller vatten på en glödhet kokplatta, skulle man kunna tro att dropparna försvinner på ett ögonblick. De kan dock glida runt länge. Varför det?

1 september 2009

Det är faktiskt vattendropparnas förångning som orsakar fenomenet. Kokplattan är bara så varm att ångan från vattnet formar en liten luftkudde under varenda droppe, som lyfter den upp från underlaget. Innan luften lyckas ta sig ut hoppar droppen upp och ned på kokplattan. Den ständiga rörelsen medför att droppen inte utsätts för den höga temperaturen hela tiden och därför förångas långsammare än annars. En del kockar använder sig av detta fenomen, när de vill se om en stekpanna är varm nog att steka i. Börjar vattnet hoppa runt i pannan när man häller i det, är den klar att användas. Är så inte fallet bildar vattnet bara en liten pöl mitt i stekpannan.

Läs också

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: