Varför får man inte hälla vatten på brinnande frityrolja?

När varm frityrolja brinner är det faktiskt oljeångan precis ovanför ytan som brinner. Elden begränsas av hur stort område vätskan kan avdunsta från. Detta område blir dock mycket större när man häller vatten på den brinnande oljan och det är här problemet ligger. Frityrolja som brinner är betydligt varmare än de 100 grader som får vatten att koka. När man häller vatten i en gryta med brinnande olja, kommer vattnet därför omedelbart att bli till ånga. Vatten utvidgar sig cirka 1700 gånger när det förångas, så vattnet i grytan kommer genast att slå upp som stora mängder varm ånga.

1 september 2009

När varm frityrolja brinner är det faktiskt oljeångan precis ovanför ytan som brinner. Elden begränsas av hur stort område vätskan kan avdunsta från. Detta område blir dock mycket större när man häller vatten på den brinnande oljan och det är här problemet ligger. Frityrolja som brinner är betydligt varmare än de 100 grader som får vatten att koka. När man häller vatten i en gryta med brinnande olja, kommer vattnet därför omedelbart att bli till ånga. Vatten utvidgar sig cirka 1700 gånger när det förångas, så vattnet i grytan kommer genast att slå upp som stora mängder varm ånga. Det kan i sig brännas, men det värsta är att ångan kastar upp en massa små droppar frityrolja i luften. Därmed blir det område som det kan ske en avdunstning från många gånger större. Elden får mycket mer näring, vilket resulterar i en explosionsartad brand av brinnande oljeånga blandad med varm vattenånga. Man skall alltså aldrig försöka släcka en frityrbrand med vatten. I stället bör man stänga av värmen och försöka kväva elden genom att lägga på locket och låta grytan stå tills den är kall.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: