Mirroring

Hur många speglingar ger två motställda speglar?

Om man speglar ett föremål i två speglar, kan man se mer än en spegelbild. Men hur många speglingar kommer man egentligen att kunna se?

20 februari 2012

Speglar man ett föremål i två speglar, kan man få se mer än en spegelbild. Antalet spegelbilder beror på vinkeln mellan de båda speglarna och kan lätt beräknas utifrån formeln: antal spegelbilder = 360/(vinkeln mellan speglarna) – 1.

Det är svårt att förklara varför det uppstår flera spegelbilder, men populärt kan man säga att speglarnas symmetriaxlar också fungerar som speglar, som återspeglar de ursprungliga spegelbilderna.

Ju mindre vinkeln mellan de båda speglarna är, desto fler symmetriaxlar bildas. Det motsvarar att en tårta får fler bitar, ju mindre bitarna är. Därför uppstår snabbt fler spegelbilder.

Den extrema situationen

Den riktigt extrema situationen uppstår, när speglarna står parallellt med varandra, och vinkeln mellan dem alltså är noll grader. Enligt formeln skall man alltså dela med noll, vilket inte är möjligt, och det svarar bildligt talat mot att föremålet kommer att skymma sina egna spegelbilder.

Är vinkeln dock bara en aning större än noll – samtidigt som det speglade föremålet är extremt litet, så att dess ”skugga” blir obetydlig – kommer man i teorin att få ett oändligt stort antal spegelbilder.

I praktiken kommer antalet dock att vara en hel del mindre, då det reflekterade ljuset efterhand blir allt svagare, eftersom orenheter i spegeln och damm i luften kommer att reflektera en del av ljuset i andra riktningar.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: