denzel washington SE

Hur fungerar lösa skott på film?

I filmer laddas automatvapen om som att de skjuter skarpt. Hur går det till?

Dold anordning ökar trycket

Normalt skapar avfyringen av ett automatvapen ett stort tryck i loppet. Trycket utnyttjas till att ladda om med en ny patron. Skjuter man med lösa skott, är trycket mycket mindre. För att öka trycket, kan man montera en så kallad lösskjutningsanordning vid loppets mynning.

Denna minskar hålet i loppet, så att rekylen förstärks och trycket blir högt nog för att föra fram nästa patron och ladda om vapnet. Anordningen skruvas på och låses fast i loppet. Den är som regel röd och ganska klumpig, eftersom den tydligt skall signalera att vapnet bara kan användas med lösa skott.

På film används samma teknik. Skillnaden är att lösskjutningsanordningen är dold inne i loppet. En tekniker borrar ur detta och sätter i en skruv med ett hål på tre till fem millimeter. Förträngningen skapar ett gastryck, som är högt nog för att dra fram en ny patron, så att eldgivningen ser verklig ut. Om man i en film ser vapenmynningen på nära håll, kan man dock ana gängan.

Normalt levererar rekylen nya skott

Automatvapen är skjutvapen som efter en avfyring automatiskt laddas om med hjälp av energi från rekylen. En del av den krutgas som friges i samband med en avfyring används till nästa laddningscykel, det vill säga till utkastandet avb den tomma patronhylsan och laddningen med en ny patron i loppet.

1. Vapnet är i vila.

2. Vapnet avfyras och slagfjädern ackumulerar energi.

3. Slagfjädern fjädrar tillbaka och startar en ny cykel.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: