Hemmalaboratoriet: Mät pH-värden med rödkål

Är du osäker på om ett ämne är en syra eller en bas? Kolla med hjälp av rödkål.

4 augusti 2016 av Babak Arvanaghi

Det här behöver du

Ett rödkålshuvud Kokande vatten Små glas En pinne att röra med Olika syror och baser

Så gör du

  • Hacka rödkålen grovt.

  • Häll upp den hackade rödkålen i en skål eller ett litermått.

  • Tillsätt kokande vatten och rör runt./li>

  • Låt blandningen dra ett par minuter så att du får ett ’rödkålste’.

  • Sila bort kålen och häll upp rödkålsteet i de små glasen.

  • Häll olika vätskor i glasen och se hur färgen ändras.

Vad är det som händer?

Rödkål får sin färg från antocyaniner, vilket är molekyler med unik struktur. Om man tillsätter en syra eller en bas ändrar det antocyaninernas struktur och får dem att spegla ljuset på annorlunda. Det medför att vätskan ändrar färg.

Ju starkare syra du blandar i rödkålsteet desto rödare blir det. Häller du i en bas blir teet gulare. Testa med olika ämnen som exempelvis avloppens, bakpulver, mineralvatten och ättika och se vad som sker.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: