Hvorfor flyder citronen, når limen synker?

Varför flyter citronen, när limen sjunker till botten?

Fruktens densitet avgör om den flyter på ytan eller sjunker till botten i vatten.

16 mars 2016

Citroner flyter samtidigt som en lime sjunker till botten i vatten. Apelsiner och vindruvor sjunker också, medan äpplen flyter.

Detta har att göra med om frukternas densitet är större eller mindre än vattnets.

Vatten har en densitet av exakt en gram per kubikcentimeter, medan limes densitet är cirka 1,1 gram per kubikcentimeter. Frukter med hög densitet har ofta tätare packat fruktkött.

Så mäts fruktens densitet

En frukts densitet kan bestämmas genom att man häller vatten upp till kanten i ett glas och trycker ned frukten under vattenytan.

Därefter mäter man den mängd vatten som rinner över kanten – alltså hur mycket vätska frukten tränger undan.

Fruktens vikt divideras med vattnets volym, så att enheten blir g/ml eller g/cm3.

Densitet på flaska

Densiteten påverkar inte bara om frukten flyter eller sjunker i vatten. Den påverkar också formen på vattenflaskor som ställs i kylskåpet.

Läs varför här:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: