Moche burial mask

Småkryp guidar till historien

Insekter har länge varit viktiga hjälpmedel för patologer, som till exempel skall bestämma tidpunkten för en persons död. Nu visar flera nya undersökningar att många tusen år gamla insekter kan berätta spännande nyheter om historiska kulturer.

11 april 2011

De skar halsen av krigsfångar, och prästerna drack blodet ur gyllene bägare under stora, religiösa ceremonier. Därefter högg de armar och ben av liken och lade ut dem i fria luften i en månad, tills kroppsdelarna var fulla av larver. Det var inte för att straffa sina fiender utan för att skydda sig mot onda andar.

I mochekulturen, som dominerade i Peru från år 200 till 700, ansåg man nämligen att själen befriades från kroppen med hjälp av flugor. Först när insekterna hade ätit sig mätta kunde man begrava liken. Denna sed har just dokumenterats av insektsforskare (entomologer), som har studerat 1700 år gamla insekter från en ung mocheindians grav.

Entomologen Jean-Bernard Huchet vid Muséum national d’Histoire naturelle i Paris i Frankrike berättar:

”Tidigare trodde man att kropparna lades på lit de parade, och nu har vi bekräftat denna sed och kan till och med avläsa mycket exakt hur länge kropparna låg framme.”

Potentialen hos insekterna är enorm

Precis som studier av insekter i ett nutida lik kan hjälpa rättsmedicinare och polis att klara upp omständigheterna kring ett mord, kan urgamla insekter avslöja detaljer om tidigare kulturer.

Förr i tiden sparade arkeologerna sällan de små kryp som de vid utgrävningar hittade bland skelett och krukskärvor, men nu har de fått upp ögonen för insekternas förmåga att fylla ut blanka sidor i vår förhistoria. Undersökningen från Peru är bara en av många nya studier.

”Arkeoentomologi är ett nytt fält, och potentialen är förmodligen betydligt större än vi kan föreställa oss”, säger Huchet. Han fördes in i studien av mochekulturen, efter att arkeologen Claude Chauchat vid Université Paris i Frankrike hade hittat en rik insektsfauna i gravar vid en av kulturens huvudstäder, Huacas de Moche, nära Trujillo på Perus nordkust 55 mil norr om huvudstaden Lima.

Chauchat visste från detaljerade och fasansfulla teckningar av mocheindianernas människooffer att flugor spelade en central roll i deras dödsritualer. Därför reste Huchet till Peru och studerade sammanlagt 57 gravar, som hittats vid foten av en imponerande lerpyramid kallad "Huaca de la Luna" (Måntemplet).

”Det är en mycket torr öken, så forntidslämningarna är otroligt välbevarade – det är fantastiskt”, säger Huchet.

Berättar om udda begravningar

Arkeologer har hittat 200 puppor från ­flugor i en mochegrav. Pupporna har hål och har uppenbarligen angripits av parasitsteklar. Det visar att mochefolket lät de döda kropparna ätas av larver, innan de – först efter flera veckor – begravde liken.

Tema

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: