nb_u20 Treasure

Skeppsvrak gömde på legendarisk sjörövarskatt

I ett fartyg på havets botten utanför Madagaskar har arkeologer hittat en 50 kilo tung silvertacka. Silvret påstås vara en del av en stor sjörövarskatt efter den mytomspunna Kapten Kidd.

12 maj 2015 av Karine Kirkebæk

Den amerikanska marinarkeologen Barry Clifford har hittat en silvertacka på 50 kg i ett skeppsvrak utanför Madagaskar vid den lilla ön Sainte-Marie. Fartygsvraket påstås vara den skotske piraten Kapten William Kidds gamla fartyg Adventure Galley, som seglade i Indiska oceanen i slutet av 1600-talet.

Fler värdeföremål i djupet

Clifford har i decennier sökt efter sjörövarskatter, och han menar att det mycket väl kan vara fler värdeföremål ombord på vraket. Det har hans metalldetektor avslöjat men vraket är för mörkt för att säga vilken typ av metall som gömmer sig i lasten.

Silvertackan som precis har bärgats är cirka 40 cm lång och har tydliga graveringar på sidan. Forskarna menar att tackan har stöpts i Bolivia i slutet på 1600-talet.

Påbörjade en laglig karriär

Kapten Kidd påbörjade faktiskt sin karriär på rätt sida om lagen som anställd av de engelska myndigheterna för att jaga pirater. Men efterhand blev Kidd själv den jagade, då han bytte spår och började rövade andra fartyg.

Efter att ha plundrat ett fartyg med värdeföremål 1698 fängslades han och 1701 hängdes han för sitt sjöröveri. Kapten Kidd har alltid varit omgärdad av en viss mystik då skattletare inte har kunnat hitta fram till alla hans skatter.

Madagaskar var pirattillhåll

Det finns goda möjligheter att hitta fler piratskatter i havet runt Madagaskar som omkring år 1700 var ett tillhåll för pirater. Här fanns nämligen säkra hamnar nära flitigt nyttjade farleder - trafikerade av massor av fartyg med värdeföremål ombord.

Tidigare har även fyndet av Kidds andra fartyg "Quedagh Merchant" lett till spekulationer om var hans rikedomar befinner sig:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: