© beibaoke // Shutterstock

Mongoliskt krigsfartyg funnet vid Japan

Gudomlig storm räddade Japan från invasion

1 september 2009

Arkeologer från Japan har hittat ett mycket välbevarat krigsfartyg från 1281 vid ön Takashima som ligger utanför Japans kust. 

Fartygets befäl var mongoliskt, men det var byggt av och bemannat med kineser. Kina var vid den tiden under mongoliskt herravälde. 

Fartyget var 76 meter långt och utrustat med ett flera ton tungt ankare. Bland vrakets rester har de japanska undervattensarkeologerna hittat mer än 80 svärd och sablar samt ett bronssigill som tillhört en av de mongoliska befälhavarna. 

Mest överraskande är fyndet av sex så kallade tetsuhaubomber, ett slags keramikkoner fyllda med krut. 

Visserligen hade krutet varit känt i omkring 1000 år, men detta är första gången arkeologerna har sett en så avancerad användning av krut så tidigt i historien. 

Röntgenundersökningar av de båda osprängda bomberna har visat att den ena var fylld med rent krut, medan den andra innehöll en dödlig blandning av krut och små järnbitar. 

Fartyget var en del av en invasionsflotta som mongolerna skickade mot Japan. 

Två gånger i slutet av 1200-talet skickade Kublai khan, barnbarn till Djingis khan, tusentals fartyg och en stor mängd soldater mot Japans kuster. 

Båda gångerna drevs flottorna emellertid tillbaka av våldsamma stormar. 

Japanerna var övertygade om att stormarna var en gåva från gudarna, och de kallade denna gudomliga vind för kamikaze – ett uttryck som under andra världskriget togs upp av japanska självmordspiloter.

Läs också

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: