Chinese Army 1

Kinesisk härskare vilar i jättegrav

Legendarisk kinesisk diktartyranns grav har hittats av en slump.

5 juli 2010

”En slug bandit i fredstid, en hjältemodig ledare i vargatider.” Så löd samtidens karaktäristik av Cao Cao – en av den kinesiska historiens riktigt stora personer.

Knappt 1800 år efter hans död har kinesiska arkeologer hittat de jordiska kvarlevorna av den legendariske härskaren, som 220 e Kr avslutade den ärofulla Handynastin och grundade Weidynastin, det starkaste och mest betydelsefulla av de tre riken som Kina var uppdelat i från 200 till 265 e Kr.

Nära miljonstaden Anyang i Henanprovinsen har forskarna grävt ut komplexet där Cao Cao, som dog 220, ligger begravd tillsammans med två kvinnor på cirka 50 respektive cirka 20 till 25 år, som sannolikt är Cao Caos hustru och hennes tjänsteflicka.

Gravkomplexet upptäcktes av en tillfällighet i december 2008, då lokala arbetare grävde efter lera för tillverkning av tegelstenar. Nyheten om det uppseendeväckande fyndet nådde emellertid aldrig myndigheterna, och först då den lokala polisen grep en gravplundrare med famnen full av stentavlor, blev arkeologerna uppmärksamma på gravens existens.

Chinese Army 2

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: