Centaur, Australian Hospital Ship 47

Vrakjägare hittar sjukhusfartyg

Sjukhusfartyget Centaur sänktes 1943 av en japansk ubåt.

Efter mer än 60 år på havets botten har det australiska sjukhusfartyget Centaur hittats på två kilometers djup. Fartyget torpederades och sänktes den 14 maj 1943 av en japansk ubåt utanför Brisbane i Australien, och av de 332 människorna ombord överlevde endast 64, däribland en av de 12 sjuksköterskorna.

Sedan andra världskriget har åtskilliga eftersökningsgrupper försökt hitta Centaur, men det blev den erfarne amerikanske vrakjägaren David Mearns och hans grupp av experter som fann fartyget. Det skedde i december 2009, men först i år har man med hjälp av en fjärrstyrd miniubåt lyckats filma vraket.

David Mearns

Fartyget är i ett stycke, men stäven är lossbruten på den plats där torpeden träffade. Kännetecken som stora, röda kors på fartygssidorna är fortfarande synliga, och så även siffrorna 47, som visar att det rör sig om Australian Hospital Ship 47, även känt som Centaur.

Hospitalbed at the bottom of the sea

Med fyndet av Centaur hoppas historikerna omsider få omständigheterna kring förlisningen utredda. Australierna anser att japanerna angrep fartyget utan förvarning och krävde under åren efter katastrofen att de ansvariga skulle ställas inför krigsrätt. Japan vägrade att ta på sig ansvaret, och trots flera undersökningar blev det aldrig fastslaget vilken ubåt och därmed vilken besättning som torpederade Centaur.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: