Silverdaleskatten

Myntfynd avslöjar okänd vikingakung

En 1100 år gammal silverskatt rör om i den anglosaxiska kungalängden.

En brittisk amatörarkeolog har gjort sitt livs fynd. Inte nog med att han med sin metalldetektor har hittat en stor silverskatt – han har också lett historikerna på spåret av en hittills okänd vikingakonung, som härskade i England med staden York som huvudstad.

I den mer än ett kilo tunga silverskatten, som hittades några centimeter under jordytan på ett fält, ingår ett mynt med inskriptionen Airdeconut på ena sidan.

Problemet för arkeologerna är dock att de inte känner till någon kung med detta namn. De antar därför att Airdeconut är ett lokalt försök att stava till Hardeknut, en vikingakonung som först regerade över Danmark och sedan över både Danmark och England från 1035 till 1042 e Kr.

Denna teori ger dock upphov till ett nytt problem, då det nyfunna silvermyntet grävdes ned omkring år 900 och därmed är mer än 100 år äldre än den kände kung Hardeknut.

Airdeconut-myntet

Det har fått myntexperten Gareth Williams vid British Museum att föreslå att det måste ha funnits en tidigare kung Hardeknut i England. Det kan mycket väl passas in ännu en Hardeknut i den engelska kungalängden, menar Williams: Från 883 till 895 regerade en kung Gudfred i England, och han kan ha haft en son vid namn Hardeknut.

Vikingarna hade som tradition att de ofta döpte sina söner efter deras farfar, och Gudfreds far hette just Hardeknut. Gudfreds efterträdare kan dock också ha varit en kung vid namn Siefred, och arkeologerna är därför ännu inte säkra på var de skall placera den okände konungen.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: