IGNobel 2014/14

Seriös vetenskap bakom galna priser

Ig Nobelpriset är ett skämtsamt alternativ till de riktiga Nobelpriserna. Men bakom de udda vinnarna finns seriös forskning.

1 september 2014 av Peter Eberhardt

Vad har en svävande groda och en bh som kan användas som en gasmask gemensamt?

Båda har vunnit Ig Nobelpriset, det humoristiska alternativet till Nobelpriset. Snart tillkännages den nya pristagaren i en ceremoni som inte direkt påminner om Nobelprisutdelningen.

Seriös forskning ligger bakom

Men de här vinnarna har faktiskt fått allt större erkännande. För även om en stor del av de prisbelönta upptäckterna och uppfinningarna kan tyckas överdrivna i vetenskapliga sammanhang så är forskningen seriös. Priserna delas ut av den satiriska och vetenskapliga tidskriften Annals of Improbable Research för att hedra insatser som ”först får oss att skratta och sedan tänka”. Namnet Ig Nobel är en ordlek på ignoble, som är engelska för oädel, och Nobel.

Tidigare har forskare fått Ig Nobelpris bland annat för förklaringar om hur grodor kan sväva och hur hackspettar slipper huvudvärk.

Se prisceremonin

Klicka på länken och se vem som får IgNobelpriserna 2014 när de delas ut i Sanders Theatre på Havard University i Massachussets, USA.

www.improbable.com/ig/winners

Vinnare: Ornitologi 2006

Ivan Schwab, ögonläkare. Undersökte hackspetten. Metod: Höghastighetskamera och mikroskop. Resultat: Lång tunga förhindrar hjärnskakning.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: