Menneskeforsøg John Stapp

Läkare utsatte sig själv för 46 g

John Stapp var en stor anhängare av försök på människor - när det gällde honom själv. Läkaren och översten från amerikanska flygvapnet deltog i en rad banbrytande experiment på 1940- och 1950-talet är den som har överlevt den största g-kraften.

11 mars 2015 av Babak Arvanaghi

Tester på människor banade väg för katapultstol

På 1940-talet tvivlade man på att en stridspilot skulle kunna överleva att skjutas ut ur flygplanet med en fallskärm på ryggen. Forskarna var övertygade om att den stora påverkan av g-krafter skulle ta livet av piloten.

Detta var tills den amerikanska översten John Stapp gav sig i kast med att testa starka g-krafter i en rad försök på sin egen kropp. Han accelererade upp till enorma hastighet på några få sekunder och bromsade sedan till stopp på ännu kortare tid.

John Stapp överlevde 46 g med blödande ögon

När det var som värst utsattes den amerikanske översten för 46 g då han bromsade från över 1 000 kilometer i timmen 1954. I jämförelse är g-kraften i de värsta berg- och dalbanorna bara 6 g.

Stapp gick dock inte helt oskadd från sina ibland galna experiment. Fraktur på svanskotan, flera brutna revben och blödningar i ögonen var bara några av de skador som denna våghalsiga person råkade ut för. Men han kunde bevisa för vetenskapen att det är möjligt att skjuta ut piloter ur ett stridsflygplan.

Rättsläkare hängde sig själv i ett mänskligt försök

Halsbrytande försök på människor fick en ny innebörd när rumänska Nicolae Minovici började forska i hur det känns att bli hängd. Läs mer i vår artikel:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: