human zombie

Läkare gjorde patienter till zombier

Läkarvetenskapens största misstag: År 1949 fick uppfinnaren av det vita snittet (lobotomin) Nobelpriset. I dag vet vi att ingreppet lemlästade tusentals patienter.

15 juli 2013 av Jeppe Nybye

År 1949 hedrades den portugisiske läkaren Egas Moniz med Nobelpriset för sin uppfinning av ett kirurgiskt ingrepp, som kunde bota patienter från en rad psykiska sjukdomar.

Behandlingen, lobotomi, kallades på många håll för det vita snittet, eftersom det riktades mot ett område i hjärnan med mest vit substans. Ingreppet skulle kapa förbindelsen mellan hjärnans tänkande och kännande del.

Målet var att göra oregerliga patienter lugna, men i verkligheten lemlästade operationen minst 50000 människor världen över.

Patienter blev apatiska zombier De flesta fick – om de hade turen att överleva behandlingen – ett förkrympt känsloliv, eftersom förbindelsen till pannloben – platsen för vår personlighet – kapades.

Många blev barnsliga eller dementa, om de inte slutade som apatiska zombier.

Syl slogs genom ögonhålan Att läkarna hade svårt att förutsäga resultatet av de enskilda ingreppen var kanske inte så underligt, sett med nutidens ögon

Förfarandet gick ut på att läkaren slog in en syl genom benet strax ovanför patientens öga och in i hjärnans frontallob, där sylen vrickades upp och ned. Samma sak upprepades på den andra sidan.

Det var alltså ganska långt ifrån det finkirurgiska "snitt", som namnet för tankarna till.

Vilket är det största misstaget? I det senaste numret av Illustrerad Vetenskap kan du läsa om fler av läkarvetenskapens största misstag, men vilket tycker du är det största?

Lägg din röst här.

Läs artikeln från Illustrerad Vetenskap: Top 10: Läkarvetenskapens största misstag. Prenumeranter kan gratis hämta artikeln härnedan

Läkarnas misstag

 1. Det vita snittet

 2. Badförbud mot pest

 3. Åderlåtning

 4. Kvicksilver som medicin

 5. Trepanering

 6. Heroin i hostmedicin

 7. Tobak som hälsomedel

 8. Elektrochock mot homosexualitet

 9. Morfin som lugnande medel till barn

 10. Av läkare ordinerad onani mot kvinnlig hysteri

 11. Lägg din röst här.

Lägg din röst här.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: