Map north up

Har norr alltid varit uppåt på kartan?

Man skulle kunna tro att öster varit ett viktigare riktmärke för resenärerna i forna tider?

7 oktober 2009

Norr hamnade överst på kartorna under 1400-talet. En av de tidigaste kartorna med norr uppåt kallas Imago Mundi (världsbild) och förekommer i en bok från 1483. Det var vid denna tid annars vanligast att ha öster överst.

Många av de första kartorna är inte egentliga kartor utan visar en symbolisk, biblisk värld. Jerusalem och Paradiset ligger österut och placeras därför överst. En av de äldsta icke-religiösa kartorna från 600–700-talet har också öster överst. Ordet ”orientering” kommer från detta: ”oriens” betyder den ”uppåtgående solen” eller ”öster”.

Efterhand som världen utforskades allt bättre började man rita kartor speciellt för sjöfarare. Det var i synnerhet människor från norra halvklotet som gjorde upptäcktsresor, och kanske är det därför som norr flyttades till kartans övre del.

År 1550 bestämdes den magnetiska nord-polen, och 1569 gav den flamländske geografen Gerardus Mercator ut en världskarta, där nordpolen fanns med. Därefter spred sig trenden, och de flesta kartor fick norr överst. I en värld med ökad samfärdsel blev det lättare att förstå varandra när man ritade världen på samma sätt.

Undrar du något? Skicka en fråga till Fråga oss.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: