4. Fujimura: Tvivelaktiga "upptäckter"

Den berömde japanske arkeologen Shinichi Fujimura avslöjades med att gräva ned stenredskap i stället för att gräva upp dem.

18 april 2013 av Rasmus Kragh Jakobsen

I slutet av 2000 utkommer den japanska tidningen Mainichi Shimbun med tre bilder av den berömde japanske arkeologen Shinichi Fujimura i färd med att gräva efter stenredskap. Inte så ovanligt för en arkeolog.

Problemet är bara att Fujimura gräver ned stenredskapen i stället för upp.

Shinichi Fujimura togs på bar gärning, när han grävde ned föremål från stenåldermänniskor för att sedan kunna hävda att fynden var viktiga nya upptäckter.

Hittade "världens äldsta boplatser"

Kort dessförinnan hade Fujimura publicerat sensationella fynd av redskap och stolphål från forntidshyddor, som han påstod var 600000 år gamla och därmed världens äldsta fynd av mäskliga boplatser.

Fyndet orsakade rubriker över hela världen, men bara några månader senare, i november, kom tidningens avslöjande, och dagen därpå medgav Fujimura, att det var fråga om bedrägeri.

Men inte bara det: han erkände att många av de arkeologiska fynd som sedan 1981 gjort honom berömd och respekterad, var bluff.

På en presskonferens bad han om ursäkt och sade att han "frestats av djävulen" och blivit besatt av att bli känd som den som hittade de äldsta stenredskapen i Japan.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: