2. Paul Kammerer och mysteriet med ärftligheten

Kommer en giraff som sträcker sig att få avkomma med längre hals? Det hävdade den österrikiske biologen Paul Kammerer.

18 april 2013

I början av 1900-talet påstod den österrikiske biologen Paul Kammerer att man kunde förändra den mänskliga arten och skapa supermänniskr.

Kammerer hade hittat beviset för att Jean-Baptiste Lamarckes idéer om att djur aktivt kan ge sina egenskaper vidare till avkomman var riktiga. Till exempel påstod han att en giraff som sträcker ut halsen också kommer att få avkomma med längre hals.

Paul Kammerer hade experimenterat med barnmorskegrodan (Alytes obstetricans) och visat att denna, när han gjorde terrariet olidligt varmt, bytte sitt normala liv på land mot ett liv i det kalla vattnet.

Styr viljan evolutionen?

Men inte nok med det. På bara några generationer fick den specielle svarta "bulor", så att hannarna kunde hålla fast honorna och para sig i vattnet. Med andra ord: Grodans vilja till ett nytt liv styrde evolutionen.

I över ett årtionde turnerade Paul Kammerer i hela Europa med föredrag om hur även vi människor med viljans kraft kan få nya superegenskaper.

Allt slutade 1926, när den amerikanske experten G K Noble avslöjade att de svarta bulorna i verkligheten var bläck som sprutats in under huden.

Bara några veckor senare sköt Kammerer sig i en skog nära Wien.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: