1. Woo Suk Hwang: Stamcellskungens fall

Den framstående sydkoreanske stamcellsforskaren dr Woo Suk Hwang avslöjades 2005 till slut som bedragare av en undersökningskommitté.

18 april 2013 av Rasmus Kragh Jakobsen

Forskarvärlden chockades och nationen skakades, när den framstående sydkoreanske stamcellsforskaren dr Woo Suk Hwang den 29 december 2005 till slut avslöjades som bedragare av en undersökningskommitté vid Seoul National University.

Medan man i Europa och USA fastnat i etiska diskussioner om kloning av människoceller som en möjlig väg till bot av en rad hittills obotliga sjukdomar, förspillde Hwang inte tiden med prat utan dundrade på. Åren 2004 och 2005 slog han undan benen på hela forskningsfältet, när han skapade klonade människofoster och utvann stamceller, som i princip kan ersätta sjuka celler hos patienter och bota dem – en milstolpe för så kallad terapeutisk kloning, om det nu hade varit sant. Journalister i TV-programmet "PD Notebook" fick via medarbetare i Hwangs laboratorium dock fram bevis för att allt var bedrägeri, och att resultaten listigt fabricerats med hjälp av bland annat fotoredigeringsprogram.

Hwang dömdes till 2 års fängelse villkorligt men är i hög grad aktiv inom kloningsområdet som ledare av Sooam Bioengineering Research Institute i Yongin, Sydkorea, som bland annat klonar grisar, hundar och samarbetar med ryska forskare i ett försök att klona en mammut.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: