Canned food

Vem uppfann konserven?

Vem kom egentligen på att konservera mat på burk?

13 oktober 2014

Napoleon var initiativtagare till konservering

Idén om att konservera i glas och på burk kommer ursprungligen från Napoleon. Han utlyste år 1800 en belöning till den som uppfann en metod som kunde bidra till att förse hans soldater vid fronten med mat.

Konditorn Nicolas François Appert experimenterade i åratal och vann 1809 priset. Han fyllde kött, ägg, grönsaker, mjölk och färdiglagade rätter i glas, som han förseglade med korkar. Glasen packades in i linne och kokades. Appert tog patent på sin uppfinning, men nackdelen var att glasen var tunga och svåra att transportera till fronten.

Landsmannen Pierre Durand kom året efter med idén att använda burkar av tenn, som inte lika lätt gick sönder. Idén spred sig, och burkarna gjordes senare av stål och bleck.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: