Stadium

Stadion används både till fotboll och mätning

25 oktober 2013 av Hans Henrik Fafner

Grekerna tog med stadion in i sportens värld

Visste du att en fotbollstadion eller en friidrottsstadion egentligen har att göra med en måttenhet?

I antikens Grekland var stadion detsamma som 600 fot, som motsvarar 185 meter. Måttet kom in i sportens värld när de gamla grekerna började anlägga idrottsplatser där det som utgångspunkt skulle vara plats till att springa 600 fot i en rak linje.

Det äldsta anläggningarna som arkeologin känner till av den här typen är funna vid Olympia på Peloponnesos.

Stadier användes till uträkning av jordens omkrets

Men stadier, som det heter i flertal, blev naturligvis använt till allt möjligt annat också. När den grekiske astronomen Eratosthenes (276-194 f.Kr.) gjorde den intressanta upptäckten att ett och samma objekt kastade andra skuggor i Alexandria där han bodde, än i Syene (Aswan) längre söderut, var stadierna utgångspunkt i hans revolutionerande beräkningar.

Han visste nämligen att avståndet mellan de två städerna var 5000 stadier. Och eftersom han förutsatte att solens strålar träffar jorden parallellt drog han slutsatsen att skillnaden på skuggorna måste ha att göra med att jordytan är krökt. Han jämförde de olika talen och kom fram till en beräkning av jordens krökning, och därmed också hela jordens omkrets.

I dag diskuterar vetenskapen dock fortfarande vilka stadier han använde, för det finns olika. Det attiska stadion, som det grekiska också kallas, motsvarar 185 meter, medan det egyptiska stadion är på 157,5 meter, och det gör ju en viss skillnad.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: