Slave tomb at St. Helena

Slavgrav upptäckt mitt i Atlanten

Skelett vittnar om de förfärliga förhållandena på 1800-talets slavskepp.

29 augusti 2012

När handeln med afrikanska slavar 1833 förbjöds i England, fick den brittiska flottan arbeta hårt med att stoppa olagliga slavskepp på väg över Atlanten.

I detta sammanhang frigavs cirka 26000 slavar och sattes i land på den lilla Atlantön St Helena. Förhållandena på slavskeppen och i de interimistiska lägren var dock så katastrofala att minst 5000 slavar dog och begravdes på ön under åren 1840–1872.

Arkeologer från brittiska University of Bristol har nu hittat 325 skelett i mestadels gemensamma gravar på dessa slavars gravplats. Endast fem människor fick sin egen grav: en vuxen och fyra dödfödda eller nyfödda barn.

Av de begravda var 83 procent barn eller unga människor, som var särskilt eftertraktade av slavhandlarna för att de hade ett långt arbetsliv framför sig.

Endast i få fall visar skeletten någon specifik dödsorsak, men arkeologerna förmodar att många av de tillfångatagna afrikanerna dog av vätskebrist, dysenteri och smittkoppor. Skörbjugg och våld har dock satt tydliga spår på många skelett, liksom det står klart att två barn skjutits. Fynden från slavgravarna ställs ut på St Helena.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: