Reste Phileas Fogg öster- eller västerut?

Phileas Fogg klarade av att resa jorden runt på 80 dagar i Jules Vernes roman med samma namn. Men åt vilket håll reste han?

1 september 2009

Phileas Fogg reste österut, och det har en viktig funktion i romanens handling.

Jorden är uppdelad i 24 tidszoner där utgångspunkten är Greenwich Observatory i England. År 1884 beslutade man att all tid i världen skall mätas i förhållande till Greenwichtid. Det vill säga att resten av världen antingen är ett antal timmar före eller efter i förhållande till Greenwich. Reser man österut är man ”före” Greenwichtiden. Sverige är till exempel en timme före. Det vill säga att när klockan är sju i London är den åtta i Stockholm. Det skrivs internationellt som GMT+1.

Läs mer om tidszoner.

Varje gång Fogg passerar en tidszon på sin väg österut ställer han fram sin klocka för att vara i fas med den lokala tiden. Därför visade hans klocka mer än klubbmedlemmarnas i London. När han till sist kom tillbaka till England hade han ställt sin klocka ett helt dygn framåt och trodde därför att han hade rest i 81 dagar. Hade han haft med sig en annan klocka som han inte hade ställt om hade han inte blivit så överraskad – men då hade inte historien varit lika bra.

Läs också

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: