Nazi gold

Naziguldet

Naziguld gömdes på sydtyskt berg.

15 december 2010

Vad säger historien?

Då andra världskriget närmade sig sitt slut, gömde toppnazister undan stora mängder guld. Bland annat sändes en transport iväg från riksbanken i Berlin till en kasern i Alperna. Guldet gömdes i all hast, bland annat på berget Steinriegel. Amerikanerna fick snart tag i de ansvariga officerarna och hittade över 700 guldtackor. Vissa menar dock att det fortfarande kan finnas så mycket som tre ton kvar.

Var har man letat?

Skattjägare med metalldetektorer har i åratal sökt på Steinriegelberget och i dess omnejd. Emellanåt rapporteras det att man hittat lite guld – tillräckligt för att hålla intresset vid liv.

Chans att man hittar det

Det är säkert att naziguldet har existerat, och chanserna att hitta mer finns absolut. Utöver på Steinriegel tror man att det också har gömts guld i flera sjöar och i Medelhavet.

Sista avsnittet

Från den 12 januari och tio dagar framåt berättar vi om tio fynd, som står på arkeologernas önskelista. Klicka in dig här varje dag och läs om platser och föremål som kommer igen i världens minne.

Kanske är de försvunna, kanske har de aldrig existerat, men drömmen om att hitta dem lever:

Den heliga graal Förbundsarken Det vita skeppet Aristoteles' skrifter Biblioteket i Alexandria Djingis khans grav El dorado Metropolis Amelia Earharts flygplan Naziguldet

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: