metropolis

Metropolis

Filmklassiker klipptes ned.

15 december 2010

Vad säger historien?

Även om stumfilmen Metropolis i dag räknas som en äkta klassiker, var den ingen succé vid premiären i Tyskland 1928. Med en speltid på 153 minuter betraktades den som alltför lång och klipptes därför ned kraftigt.

Efter regissören Fritz Langs död 1976 ökade intresset för Metropolis avsevärt, men dessvärre var det omöjligt att hitta en intakt kopia.

Var har man letat?

Tack var sökande i all världens filmarkiv har man lyckats sätta ihop stora delar av Metropolis. En digitalt förbättrad version på 124 minuter kom 2002, och 2008 hittade man en nästan komplett version i en låda på ett filmmuseum i Buenos Aires. Filmen var emellertid i så dåligt skick att en del partier måste utgå, eftersom det inte var möjligt att återskapa dem.

Chans att man hittar filmen

Det kan fortfarande ligga kopior av Metropolis på vindar eller i skåp runt om i världen, så hoppet om att en dag kunna foga samman de ursprungliga 153 minuterna är inte orealistiskt.

Följ med

Från den 12 januari och tio dagar framåt berättar vi om tio fynd, som står på arkeologernas önskelista. Klicka in dig här varje dag och läs om platser och föremål som kommer igen i världens minne.

Kanske är de försvunna, kanske har de aldrig existerat, men drömmen om att hitta dem lever:

Den heliga graal Förbundsarken Det vita skeppet Aristoteles' skrifter Biblioteket i Alexandria Djingis khans grav El dorado Metropolis Amelia Earharts flygplan Naziguldet

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: