Austrian jewelry

Smyckeskatt låg i trädgård

Tvåhundra smycken från medeltiden har dykt upp i trädgård i Österrike.

5 september 2011

Det kan dyka upp de konstigaste föremål, när man börjar rota i jorden. En österrikisk trädgårdsägare fann 200 guld- och silversmycken och smyckedelar från medeltiden. Ringar, broscher, klädnålar och bältesspännen prydda med pärlor, koraller och ädelstenar samt delar av fat och skedar av guld och silver såg dagens ljus, när mannen utvidgade sin trädgårdsdamm i Wiener Neustadt söder om Wien.

Smyckena var täckta av jord, och trädgårdsägaren trodde inte att det rörde sig om något speciellt. Därför lade han de uppgrävda metalldelarna i sin källare, och först efter två år tog han fram dem igen och började fundera över, om de var värda något. Han lade ut några bilder av smyckena på Internet och kontaktades genast av amatörarkeologer, som uppmanade honom att kontakta det lokala museet.

Värdet är fortfarande okänt

Skatten har tagits om hand av myndigheterna, och nu väntar flera års arbete med att bland annat bestämma renheten av det guld och silver som föremålen är tillverkade av. Därför kan de österrikiska konservatorerna ännu inte uttala sig om skattens ekonomiska värde.

Det arkeologiska värdet råder det däremot inget tvivel om. Man har gjort ganska få liknande fynd i Österrike. År 1997 hittades den så kallade silverskatten från Fuchsenhof, men den var inte alls av samma omfattning. Smyckena var mindre pråliga och ämnade för det vanliga borgerskapet, anser arkeologen Thomas Kühtreiber, som arbetade med Fuchsenhofskatten. Wiener Neustadt-skatten, som bedöms vara från perioden omkring 1250–1350, består däremot av smycken, som bars av samhällets toppskikt, anser Kühtreiber.

Det kan finnas olika anledningar till att skatten grävdes ner, men en tänkbar sådan är att den skulle skyddas mot rövare. Arkeologerna vet att det under medeltiden gick en viktig handelsled nära skattens fyndplats. Kanske tillhörde skatten en handelsman eller en guldsmed med butik vid denna handelsled.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: