Witch bottle

Flaska med spikar och urin höll häxor borta

På en byggarbetsplats i London har man för första gången hittat en häxflaska med intakt innehåll.

18 november 2009

Tag en näve spik, en hjärtformad bit läder, en hårlock, åtta böjda mässingsnålar, lite navelludd och tio avklippta naglar och lägg alltihop i en flaska. Tillsätt urin, försegla flaskan och begrav den framför huvudingången.

Så löd ett recept som skulle skrämma bort häxor i 1600-talets England. Häxhysterin var då på sin höjdpunkt, och rädslan för svart magi präglade samhället. Genom att tillverka en häxflaska trodde man att man kunde skydda sig mot det onda, och genom tiderna har man hittat över 200 tomma häxflaskor i Storbritannien.

Trehundra år gammal urin

På en byggplats i London har man nu för första gången hittat en häxflaska med intakt innehåll. Kemiska analyser utförda vid Loughborough University visade att den glaserade stengodsflaskan innehöll cirka 300 år gammal urin. Man kunde också se att de avklippta fingernaglarna var välskötta, så förmodligen kommer de från en högt uppsatt person, som inte hade något fysiskt arbete. Slutligen var läderhjärtat genomborrat av en spik.

Häxflaskorna skulle inte bara avvärja det onda utan också skicka tillbaka förbannelser till häxorna. Tron på häxor florerade ända fram till början av 1900-talet.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: