Girl

Kolonisatörer slaktade och åt upp tonårsflicka

Brittiska kolonisatörer i Amerika var så desperata efter mat att de slaktade och åt upp en tonårsflicka. Det visar fyndet av 400 år gamla benrester i Jamestown.

20 september 2013

Skärmärken bevisar slakt

Ett 400 år gammalt kranium och andra benrester från en tonårsflicka grävdes år 2012 ut i ruinerna av Jamestown – den första permanenta brittiska bosättningen i Amerika.

Nu har forskare från Smithsonian, USA:s nationalmuseum, analyserat benen och hittat skärmärken, som dokumenterar att flickan dödats och ätits upp – sannolikt under den ovanligt hårda vintern 1609–10, som av nybyggarna kallades "hungertiden".

Kolonisatörer slaktade i desperation

Flickans kranium har flera hack- och skärmärken i både pannan och nacken och är krossat på vänster sida. Alla tecken tyder på att desperata nybyggare har försökt fläka upp kraniet för att komma åt hjärnan.

Andra märken visar att ansiktsvävnaderna och tungan också har ätits. Märkenas placering och form tyder på att dödandet av flickan inte har utförts av en kvalificerad slaktare utan snarare har skett i hast och desperation.

Hungertiden tog kål på kolonisatörerna

Flickans dödsorsak har ännu inte fastställts, men forskarna anser att styckningen av hennes kropp har ägt rum kort tid efter hennes död.

Hungertiden var en av de mest skrämmande perioderna i USA:s tidiga kolonialtid. Maten tog under en belägring slut för kolonisatörerna i Jamestown, och de tvingades äta hundar, katter, råttor och ormar – och slutligen människor. Av 300 nybyggare fanns endast 60 kvar när ny proviant nådde fram år 1610.

Douglas W. Owsley

Douglas W. Owsley är en av världens mest framträdande rättsantropologer och leder utgrävningarna vid Jamestown.

Han har under sin karriär analyserat över 10 000 skelett – bland annat offer för krigsförbrytelser i f.d. Jugoslavien, soldater från det amerikanska inbördes­kriget och offer för ­terrorangreppet på World Trade Center i New York den 11 september 2001.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: