Carat

Karat började med frön som viktenhet

25 oktober 2013 av Hans Henrik Fafner

Karat mätt i frön

Pärlor, diamanter och andra ädelstenar mäts i karat. Det är ett viktmått som motsvarar 200 mg. Det är den moderna version som antogs 1907 och även är känd som metrisk karat.

Ordet har utvecklats via italienska och franska, från det ursprungliga q?r?t som är arabiska. I den delen av världen var det i forna tider vanligt att köpmän använde frön som vikter, just när de skulle köpa eller sälja guld, där minsta marginal i vikten var viktig för priset. Man använde vetekorn och framförallt frön från johannesbrödträdets frukter, på grund av att de ansågs vara nästan identiska i vikt.

Kunden skulle inte luras

Och ändå visste man att det fanns väldigt små variationer, vilket den moderna vetenskapen också har visat. Så genom att använda något så vanligt som frön, hade den enskilde köparen möjlighet att gardera sig mot fusk på vågen. I teorin kunde köpmannen nämligen ha två uppsättningar frön, de stora och lite tyngre som han kunde använda när något skulle köpas och de små och lättare vid försäljning. Kunden kunde därför skaffa egna frön på marknaden, vilket av allt att döma var accepterad praxis.

Karat betecknar guldets renhet

Under medeltiden flyttade delar av guldhandeln gradvis upp i Europa, där man inte så lätt kunde få tag på johannesbrödfrön. Man började använda andra vikter, men karat som måttenhet hängde kvar.

Med tiden blev dock karat viktenhet för ädelsten medan det i guldhandeln gick över till att beteckna guldets renhet. 1 karat motsvarar 1/24 rent guld i en legering, medan 24 karat är helt rent guld.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: