Cable length

Kabellängder mäts i famnar

25 oktober 2013 av Hans Henrik Fafner

Sjöfolk hade koll på kabellängder

Hur lång är en kabel? Bra fråga. Men förr i tiden skulle sjöfolk aldrig bli vilsna om man talade om kabellängder, för det var ett vanligt längdmått som faktiskt fortfarande används i vissa maritima sammanhang.

Ursprungligen var det den vanliga längden på tågvirke, alltså grövre kabelslagen ankartross, som var ett hundra famnar lång - vilket motsvarar en tiondels sjömil. Det är lika med 185,2 meter.

Stor oenighet om längden

Men detta var ett idealmått som först definierades klart och tydligt år 1907. Fram tills dess var det stora skillnader på en kabellängd. I den amerikanska flottan var det bara 120 famnar, vilket motsvarade 219 meter. När Frankrike och Spanien som några av de första införde metersystemet beslutade de samtidigt att en kabellängd skulle vara 200 meter ungefär, medan Portugal höll fast vid 258 meter, Nederländerna 225 och Ryssland beskedliga 183 meter.

Brasilien införde metersystemet redan under 1800-talet, men om man pratar med en brasiliansk fiskare skulle han än i denna dag mäta trål, nät och rep i famnar och kabellängder.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: