IS spränger tempel

IS utplånar världsarv från jordens yta

Den islamiska gruppen IS har skoningslöst ödelagt ett antikt tempel i ruinstaden Palmyra i Syrien. Templet, som fanns med på UNESCO:s världsarvslista, stod emot tidens tand i 2000 år – ända tills IS drog förbi med en laddning sprängmedel.

24 augusti 2015 av Karine Kirkebæk

Meningarna går isär om när Baalshamin-templet i den syriska staden Palmyra sprängdes, men det råder inget tvivel om att det har skett.

Enligt officiella syriska källor ägde den katastrofala förstörelsen, utförd av Islamiska staten (IS), rum i söndags, medan den brittiska organisationen Syrian Observatory for Human Rights meddelar att templet utplånades redan för en månad sedan.

Världsarv pulvriserat med sprängmedel

Staden Palmyra är en ruinstad i centrala Syrien, som sedan maj stått under IS:s kontroll. Staden har funnits på UNESCO:s världsarvslista sedan 1980 på grund av sina välbevarade antika ruiner och är ett viktigt arkeologiskt område.

BBC citerar en officiell syrisk källa som säger att IS har förstört templet genom att placera en stor mängd sprängmedel inne i templet, som de sedan antände.

Templets inre ödelades i explosionen och pelarna utanför templet har kollapsat.

Explosioner är förödande

Har templet förstörts med sprängmedel har det sannolikt störtat in helt.

Byggnader pulvriseras bland annat på grund av den chockvåg med överljudshastighet som uppstår vid explosioner med sprängmedel.

Sprängmedel är kemiska ämnen som har en extremt hög förbränningshastighet. De fungerar ungefär likadant som när bränsle friger energi. Men på grund av den snabba förbränningshastigheten sker det i stället genom en kraftig explosion.

IS slår sönder symboler för andra religioner

Det nu förstörda Baalshamin-templet är nästan 2000 år gammalt och är en av de mest kända byggnaderna i Palmyra. Det var en kvarleva av och ett stående exempel på grekisk-romersk arkitektur och kultur.

Templet uppfördes till den feniciska guden för oväder och regn och byggdes ut under den romerske kejsaren Hadrianus regeringsperiod i det andra århundradet e.Kr.

IS har och förstört viktiga helgedomar i Irak och Libyen. Gruppen anser att helgedomarna, som till exempel statyer och tempel från andra religioner än islam, bör förstöras.

IS hotar Syriens rika forntidsminnen

Så länge IS härjar kommer forntidsminnen och arkeologiska skatter att vara i farozonen. Så även ruinerna efter det lilla, men rika, kungadömet Qatna, där det bland annat har gjorts guldfynd i de många kungagravarna. Läs mer om en av Syriens arkeologiska pärlor i vår artikel:

IS slår sönder kulturarv

? Irak: IS har förstört minst 28 religiösa byggnader och de antika städerna Nimrud och Hatra.

? Libyen: IS har förstört helgedomen Sufi nära Tripoli.

? Syrien: IS har förutom Palmyra också förstört bland annat antika skulpturer i staden Ar-Raqqah.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: