Horsepower

Hästkrafter startade som försäljningstrick

25 oktober 2013 av Hans Henrik Fafner

Ångmaskinen skulle förbättras

Hästkrafter är något som den moderna människan oftast förknippar med bilar. Den klassiska Trabant 601 körde runt med 26 hästkrafter, och den nya Lamborghini Veneno har omkring 30 gånger så många. Det säger något om styrkeförhållandet, men vad har hästar med saken att göra?

Det hela startade med den skotske ingenjören och uppfinnaren James Watt (1736-1819). Han och kollegan Matthew Boulton arbetade på att förbättra ångmaskinen. När de i början av 1770-talet var klara med en modell var deras första målgrupp bryggerierna i London, eftersom de menade att det borde finnas behov i en så energiintensiv process som ölbryggning.

Bryggeribranschen definierade hästkraften

Men de var tvungna att tala bryggeribranschens språk för att kunna sälja något. På den tiden använde bryggerierna hästar som dragdjur till mala malt. Watt mätte därför den typiska bryggerihästen som drog kvarnen runt i en ring med diameter på 24 fot; den hade en dragkraft på 180 pund och rörde sig i en hastighet på 180,96 fot i minuten. Det räknade han ihop till 32 580 fot/pund/minut och betecknade det som en hästkraft.

Hästkrafter blev standardiserade

Emellertid uppstod det skillnader från industri till industri och från land till land, så man kunde aldrig vara säker på vad en hästkraft var. Det gjordes försök att standardisera genom att införa en metrisk hästkraft, som motsvarar den effekt som behövs för att lyfta 75 kg en meter lodrätt upp på 1 sekund.

Men på många ställen har man gått över till att mäta det i watt, där en engelsk hästkraft motsvarar 745,6999 W medan en metrisk hästkraft är det samma som 735,499 W. Men de flesta skulle fortfarande se oförstående ut om man säger att man kör en gammal Trabi med en motorkraft på 53 691,4 W!

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: