Meter

Första metermätningen fallerade

25 oktober 2013 av Hans Henrik Fafner

En meter skulle definieras

Enligt franska revolutionen skulle allt vara praktiskt och rationellt. Olika vetenskapsmän hade tidigare övervägt saken och lagt fram förslag, men nu bestämde man sig för att etablera ett universellt metersystem.

Den franska vetenskapsakademin valde 1792 därför två skickliga män, matematikern och astronomen Jean Baptiste Joseph Delambre samt astronomen och lantmätaren Pierre Francois André Méchain, till att hitta fram till en klar definition av en meter.

Vägen till metern blev en lång resa

De två begav sig ut på en expedition som ämnade utföra en exakt mätning av avståndet mellan klocktornet i den nordfranska staden Dunkerque och slottet på Montjuïc över Barcelona på den spanska medelhavskusten.

När de efter långa överläggningar var färdiga med en sträcka, lade de till detta avstånd till Paris-meridianen. Och genom att jämföra denna med beräkningar av jordens krökning, kunde de multiplicera sig fram till avståndet mellan ekvatorn och Nordpolen.

Idén var att om man delade detta avstånd med 10 miljoner, så skulle man få 1 meter, och det ledde till att de två 1799 kunde tillverka en platinastav som efter deras beräkningar var precis en meter lång.

Metern fallerade

Det var den bara inte helt eftersom jorden har en oförutsäglig storlek. Jordens gravitation varierar nämligen, så krökningen blir inte helt identisk överallt, dessutom var deras mätning inte tillräckligt exakt.

I dag kan man beräkna att det behöver läggas till ytterligare ungefär två tusen av deras meter till de tio miljoner de räknat med för att nå hela vägen från ekvatorn till nordpolen. Det innebar att deras metermått faktiskt skulle ha varit motsvarande tjockleken på två vanliga pappersark längre.

I dag beräknas en meter i förhållande till ljusets hastighet. Vid den sista justeringen av metern år 1983 beslutades det att den skulle motsvara det avstånd ljuset rör sig i vakuum på 1/299 794 458-dels sekund.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: